Glimpse into the past – Seeps and shifting soils

by John A. Wott, Director Emeritus

Last month we discussed how rapidly trees grow and change the landscape.  It is interesting how physical landscapes also change and often actually shift and move due to changes in temperatures. Visitors to the Pacific Connection Gardens, specifically the New Zealand Forest, have seen the renovation of the Lookout which restored its former shape and size. It is perched high above a steep bluff which looks northward over Azalea Way and the large pond with the University of Washington in the distance.

The steep wall was buttressed by stone work, and originally a pathway allowed visitors to precariously descend from the area of the Lookout to the green grassy basin surrounding the pond.

Bank before reconstruction, 7/2/1967
Bank before reconstruction, 7/2/1967. Photo by B. O. Mulligan.

This entire hillside “sheds” much water and after every rain, it is quite squishy and treacherous. In fact, sometimes you can even see slippage cracks. The Works Progress Administration men laid a series of wooden pipes to assist in drainage but these have almost totally failed. Thus it has been a challenge to manage this entire rockery and drainage system.

Originally built in the 1940s, the photos shown here detail a reconstruction project of the bank and pathway in July 1967. The first photo above is before reconstruction.  The others detail the new path and stone work, all taken on July 13, 1967.

Upper portion of new steps, 7/14/1967. Photo by B.O. Mulligan.
Upper portion of new steps, 7/14/1967. Photo by B. O. Mulligan.

 

New steps down bank, 7/14/1967. Photo by B.O. Mulligan.
New steps down bank, 7/14/1967. Photo by B. O. Mulligan.

 

New steps constructed on bank, 7/13/1967. Photo by B. O. Mulligan.
New steps constructed on bank, 7/13/1967. Photo by B. O. Mulligan.

 

Top of bank after clearing and new rock work. Photo by B. O. Mulligan.
Top of bank after clearing and new rock work. Photo by B. O. Mulligan.

As you can see, it has very uneven steps, typical of the designs of that day. Over the years, there have been many slippages and the path has been closed due to safety issues.  Currently there is no easy way to ascend/descend that slope.

The current photo taken on January 24, 2016, shows a view of the rockery which obscures most of its beauty.

Current view of rockery, Lookout above, 1/24/2016. Photo by John A. Wott.
Current view of rockery, Lookout above, 1/24/2016. Photo by John A. Wott.

The last photo shows water gushing from old pipes and seepage ways.

Water gushing from hill side and banks, 1/24/2016. Photo by John A. Wott.
Water gushing from hill side and banks, 1/24/2016. Photo by John A. Wott.

UW Botanic Gardens staff is currently reviewing this entire area in order to restore its integrity, handle the drainage issues, and eventually make it all more easily accessible.